A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Опорний заклад - навчально-виховний комплекс Асканія-Нова "Загальноосвітня школа І - ІІІ ступенів - дошкільний навчальний заклад - позашкільний навчальний заклад - гімназія" Асканія-Нова селищної ради
ОЗ НВК Асканія-Нова-гімназія

Психологія вибору

Дата: 03.11.2020 21:23
Кількість переглядів: 207

 

"ВСІ ВАШІ МРІЇ МОЖУТЬ ЗБУТИСЯ,  

            ЯКЩО ВИСТАЧИТЬ

                    СМІЛИВОСТІ ЇХ ЗДІЙСНИТИ"

                                                                                      Уолт Дісней

Психологічні аспекти людського вибору – основа самого процесу вибору. Психологія вибору впливає на успіх, самореалізацію і долю людини.

До числа питань, пов'язаних з психологічним підґрунтям вибору, належать такі:

1. Навіщо я це вибираю?

2. Яка ціна?

3. Чи несу я відповідальність за зроблений вибір?

4. У чому користь вибору?

5. Чи необхідний цей вибір?

Щоб прийняті нами рішення приносили нам користь і радість важливо, щоб їх прийняттю передувало розуміння, ЧОГО Я ХОЧУ, ЩО ДЛЯ МЕНЕ ДІЙСНО ВАЖЛИВО, ЯКІ МОЇ ЦІЛІ. Тут варто потрудитися над усвідомленням своїх «координат»: КУДИ, З ЧИМ І З КИМ я рушу далі по дорозі під назвою життя, при цьому не дозволяючи собі керуватися звичним і безпечним або скотитися в лінь чи «самоїдство».

Яке рішення буде вірним? Чудову відповідь дає притча.

Одного разу зібралися Боги і створили людину. І постало перед ними серйозне питання: куди від неї заховати істину?

- Давайте сховаємо її на дні океану!

- Ні-ні! Давайте сховаємо її на зворотному боці Місяця. Не скоро вона зможе туди дістатися!

- Гм! А не сховати нам її на краю Всесвіту?!

І тоді наймудріший з Богів сказав: «Ми сховаємо істину в серцях людей. Я впевнений, вони в пошуках її опустяться на дно океану. Вони шукатимуть її на іншій стороні Місяця і по всьому Всесвіту, навіть не підозрюючи, як вона близько».

Кожного разу, коли ми постаємо перед необхідністю вибирати, ми повинні пам'ятати, що насправді перед нами завжди всього два варіанти вибору. Вибір на користь минулого – або вибір на користь майбутнього.

Вибір на користь минулого. Це вибір на користь звичного і знайомого. На користь того, що вже було в нашому житті. Вибираючи минуле, ми вибираємо стабільність і знайомі шляхи, зберігаємо впевненість у тому, що завтрашній день буде схожий на сьогоднішній. Не потрібно ніяких змін і ніяких зусиль. Всі вершини вже досягнуті, можна спочивати на лаврах. Або, як варіант – нам погано і важко. Але хоча б знайоме і звичне. І хто знає, може, в майбутньому, буде ще гірше ...

Вибір на користь майбутнього. Вибираючи майбутнє, ми вибираємо тривогу. Невідомість і непередбачуваність. Тому що майбутнє – справжнє майбутнє – неможливо передбачити. Майбутнє неможливо передбачити, але можливо планувати. Однак нерідко планування майбутнього – це планування нескінченного повторення сьогодення. Ні, справжнє майбутнє – це невідомість. Тому цей вибір позбавляє нас спокою, і занепокоєння поселяється в душі ... Але розвиток і зростання лежать тільки в майбутньому. У минулому його немає, минуле вже було і може тільки повторюватися. Іншим воно вже не буде.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень